Muziektheater

“Help de mantelzorger verzuipt!”

(Wat is nou goed helpen en waarom lukt het verdorie niet?? 😉 )

Kleinkunstenares Gerdy van der Graaf werkt aan een nieuwe productie Help de Mantelzorger Verzuipt!!… Het gaat in deze one womanshow om een humoristische zelfanalyse van een zeer ervaren mantelzorger die zelfkritiek niet schuwt. Met vele mooie en ontroerende maar ook blije en lichtvoetige eigen songs en teksten, schildert ze het verhaal van een steeds maar aanmodderende hulpverlener. En dat met  als beeld een prachtige ouderwetse postkoets met acht paarden ervoor. En dan gebeurt het: koppige paarden, een koetsier met een oogaandoening,  onverwachte passagiers, verstekelingen, escorte in de vorm van ruiters te paard of te fiets… en kleurige voorbijgangers die als nieuwe werknemer worden aangenomen… er gebeurt van alles op deze innerlijke ontdekkingsreis. Alle delen waaruit een mens bestaat krijgen een stem en een gezicht. En dat leidt ergens toe: Alle verandering, verbetering komt van binnen uit. Als wij de innerlijke zaak resetten volgt de buitenwereld vanzelf. En dat is ook precies het enige waar je controle over hebt. Wat is goed helpen? “Ik weet het niet, zegt Gerdy van der Graaf. Ik snap onderhand wel ongeveer wat ik niet moet doen. Maar misschien is het leuk en verhelderend om er eens samen over na te denken.”

“Help de mantelzorger verzuipt” is een one womanshow die een avond kan vullen. Eentje met teksten, heel veel liedjes, o.a. van haar Cd Het Is Van Mij, die o.a. op Nu.nl besproken is. (Https://www.nu.nl/muziek/2985072/charly-lownoise-produceert-nederlandstalig-album.html)

Over de zangeres:

Gerdy van der Graaf studeerde Franse Taal- en letterkunde met als specialisatie poëzie. Daar leerde ze de schoonheid en scheppingskracht van het woord kennen. In de verpleging ontdekte ze het belang van liefde en luisteren bij het genezingsproces van patiënten. De geestelijke kant van ziek zijn en beter worden heeft me altijd gefascineerd!” zegt Gerdy. “Bemoedigen, perspectief bieden…dat is zo krachtig.” Tijdens haar opleiding voor energetisch therapeut verdiepten deze inzichten zich.

Gerdy studeerde het hele spectrum van zang: klassiek (Ken Weekenstroo, Marleen van Dijk), pop, jazz (o.a. Fay Claassen) en weer klassiek (Anna Marie Krijgsman)… “het is allemaal op zichzelf prachtig en de moeite waard.”  Uiteindelijk kwam ze tot een synthese van al haar aandachtsgebieden: kleinkunst met eigen songs waarin ze al haar innerlijke ontdekkingen vorm geeft. Voor de bijzondere arrangementen bij haar liedjes tekenden gerenommeerde muzikanten als Harry Juch, Ramon Rollfs of Roelofs en Joris Holtackers.

Hoe ziet het er uit?

Een indruk van Gerdy van der Graaf geeft haar nieuwe videoclip met haar song “Als…” op You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=NbOzlS3CagU

In 2015 Gerdy won met haar kleinkunstvoorstelling de derde voorronde van het Open Podium van Amphion Doetinchem. Een indruk daarvan krijgt u in een amateur- filmpje op You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=KVwkIFoyFdo&t=20s